De toekomst van het onderwijs

Schermafbeelding-2014-11-17-om-11.11.24 (1)Nu de wereld om ons heen steeds meer en steeds sneller veranderd is het belangrijker dan ooit dat het onderwijs hierop in speelt. Basisscholen en middelbare scholen moeten kinderen voorbereiden op de uitdagingen van de wereld. Staatssecretaris Dekker heeft een nationaal gesprek gestart over de volgende vraag: Wat moeten kinderen leren op school zodat ze klaar zijn voor hun toekomst?

 “Een kind dat vandaag voor het eerst naar school gaat, solliciteert in 2032 naar zijn 1e baan. Leert dit kind nú op school wat het dán nodig heeft om een vliegende start te maken? We hebben het vaak over de randvoorwaarden voor goed onderwijs, de groepsgrootte, bekostiging, onderwijstijd, huisvesting. Belangrijke thema’s, maar we hebben het eigenlijk bijna nooit over waar het écht om draait op school: de inhoud van ons onderwijs.”

Nationale Onderwijsdialoog

Een groep deskundigen gaat allerlei ideeën met elkaar verbinden. Dit wordt een traject van een aantal jaar met als doel een brede visie op wat kinderen moeten weten wanneer ze van school komen. Het idee is dat er een nauwe samenwerking tot stand komt met docenten, ouders, leerlingen, wetenschappers, het bedrijfsleven etc.

Door deze Nationale Onderwijsdialoog hoopt Dekker een kind dat vandaag voor het eerste naar school gaat te kunnen voorbereiden op zijn eerste sollicitatie in 2032.