Groene Vlag voor duurzame scholen

groene-vlag-school

Omdat duurzaamheid een steeds belangrijker thema is binnen het onderwijs, kunnen duurzame scholen zich onderscheiden met een internationaal keurmerk (PDF-bestand). Scholen die zich inspannen voor duurzame ontwikkeling krijgen via Eco-Schools een Groene Vlag. Met deze vlag kunnen zij zich profileren als groene school, om op die manier bijvoorbeeld meer leerlingen te trekken maar ook kosten te besparen en samen te werken aan een verbeterde leefomgeving. Gemiddeld elke twee jaar is er een audit om te controleren of de school zich nog steeds duurzaam mag noemen. Dat is belangrijk, want duurzaam ben je niet, dat blijf je.

Wanneer krijgt een school het keurmerk?

eco-schoolsOm in aanmerking te komen voor de Groene Vlag, doorloopt een school het zevenstappenplan van Eco-Schools. Onderdeel van dat stappenplan is een intentieverklaring, een werkgroep formeren en leerlingen actief betrekken bij de activiteiten. Via een duurzaamheidsscan kan de school elk jaar zien wat er goed gaat en welke punten zij kan verbeteren. Het is belangrijk dat er haalbare doelstellingen en acties worden geformuleerd om een duurzaam thema onder de aandacht te brengen. Eco-Schools is een laagdrempelig programma omdat het belangrijk is dat elke school over duurzaamheid nadenkt.

Wat kan een school doen?

De werkgroep bedenkt met de leerlingen allerlei acties rondom de 10 thema’s die Eco-Schools hanteert:

  • Afval, denk aan het reduceren van de hoeveelheid en het scheiden aan de bron.
  • Energie, denk aan het besparen op verbruik en het plaatsen van zonnepanelen.
  • Water, denk aan het verminderen van het gebruik door leerlingen bewustzijn mee te geven.
  • Voeding, zoals het stilstaan bij gezond eten en bij voedselverspilling.
  • Groen, denk aan het planten van bomen en het plaatsen van extra plantenbakken in de school.
  • Mobiliteit, duurzame alternatieven maar ook het voorkomen van verkeersongelukken.
  • Veiligheid van kinderen in de school.
  • Gebouw & Omgeving, zoals de juiste temperatuur, een moestuin en een groen speelplein.
  • Hygiëne, natuurlijk het wassen van de handen maar ook gebruik van vloeibare zeep en biologisch afbreekbare doekjes en het verminderen van schoonmaakmiddelen.
  • Communicatie om te laten zien wat de school aan duurzaamheid doet.

Eco-Schools bepaalt op basis van de duurzaamheidsscan aan welke thema’s de school als eerste moet werken. Ook is er voor elk thema lesmateriaal waarmee een school aan de slag kan. Natuurlijk is creativiteit van de eigen leerlingen nog belangrijker voor het slagen van duurzaamheid op school! Zo komt een duurzame school pas echt tot leven.