Iedere school zonnepanelen op het dak!

De Rijksoverheid stimuleert en subsidieert initiatieven zoals zonne-energie omdat zij duurzame energie belangrijk vindt. Ook steeds meer scholen kiezen voor zonnepanelen op hun dak, om twee redenen. Zonnepanelen zijn handig om op energiekosten te besparen. Maar ook kunnen ze meteen gebruikt worden om kinderen het nut van duurzame energie bij te brengen. Jong geleerd is immers jong gedaan. Op deze manier werkt een school mee aan de doelstelling 14% duurzame energie in 2020.

zonnepanelen-school-dak

Energie en kosten besparen

Scholen zijn grootverbruikers van energie. Het gaat om grote gebouwen waar de hele dag verlichting en verwarming aan staat. Kosten besparen door zelf duurzame energie op te wekken is daarom zeker interessant voor het onderwijs. Bovendien hebben veel scholen platte daken, wat ideaal is voor zonnepanelen. Door de grootte van het dak kunnen er veel panelen worden geplaatst, dat scheelt een school in de installatiekosten. Met de zonnepanelen wekt de school zijn eigen energie op en dat is goedkoper dan stroom afnemen van het energienet. In Leidschendam bijvoorbeeld kozen achttien basisscholen al voor zonnepanelen. Deze scholen zien dat met deze investering minder energie wordt verbruikt en zij kosten besparen.

Kinderen leren over duurzaamheid

zonnepaneel-klasZonnepanelen op het schooldak zijn een uitstekende manier om kinderen vertrouwd te maken met duurzame energie. De scholen in Leidschendam beschikken over een informatiepaneel waarop de leerlingen de opbrengst van de geplaatste zonnepanelen kunnen zien. Deze informatie is ook belangrijk voor speciale onderwijspakketten over duurzaamheid. Een opbrengstmonitor in de hal van de school maakt het opwekken van zonne-energie tastbaar en herinnert ze er elke dag aan. Zien dat de school duurzaamheid serieus neemt, maakt dat ook kinderen het belang hiervan inzien.

Mogelijkheden voor zonne-energie

Om meer zonnepanelen op het dak van scholen te krijgen, zijn er verschillende initiatieven vanuit overheid en andere organisaties. Zo zoekt bijvoorbeeld Zonnig Onderwijs Nederland (ZON) basisscholen die geïnteresseerd zijn in zonnepanelen. ZON neemt dan het grootste deel van de investering voor haar rekening. ZON heeft ook een handig lespakket ontwikkeld om kinderen meer te leren over zonne-energie. Ook crowdfunding en subsidie van de overheid zijn manieren om zonnepanelen op een schooldak te plaatsen. Elke school kan zich daarmee als ‘groene’ school profileren. Niet alleen goed voor het milieu en de toekomst, maar tevens een sterke profilering om meer leerlingen te trekken.